Artikeln publicerades 31 mars 2025
Håvfisketraditionen i Tornedalen nomineras till Unescolista
Regeringen har nu beslutat att nominera håvfisketraditionen i Tornedalen till Unescos representativa lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Nomineringen görs tillsammans med Finland.

Håvare vid Kukkolaforsen. Foto: Åsa Pesula/Tornedalens museum.
Unescos representativa lista över mänsklighetens immateriella kulturarv (the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity) ska bland annat synliggöra mångfalden av immateriella kulturarv från världens alla delar och öka medvetenheten om dess betydelse.
– Håvfisket i Torne älv förtjänar en plats på listan över mänsklighetens immateriella kulturarv. Fisket har varit centralt för människor på bägge sidor älven i många generationer. Länge var det en viktig del i försörjningen. Nu bidrar traditionen till att stärka den gemensamma kulturella identiteten och engagemanget för hållbart fiske, säger Martin Sundin som är generaldirektör på Institutet för språk och folkminnen (Isof).
Levande bruk sedan århundraden
Håvfisket är ett levande bruk som sedan flera hundra år tillbaka förenar och engagerar boende vid Torneälven på både svensk och finsk sida. Förutom själva fisket av sik och lax ingår exempelvis byggnadsteknik, matkultur och olika sik- och laxfester i traditionen. En väsentlig del av den tornedalska håvfiskekulturen utgörs av dess mångspråkliga sammanhang, språken svenska, meänkieli och finska talas i området. Traditionen har funnits på Sveriges nationella förteckning sedan 2018.
– Det är glädjande att Sverige och Finland tillsammans kan nominera håvfisket i Torneälven till den representativa listan, en komplex praktik som rymmer kunskaper och färdigheter som rör allt från handhavandet av de långa håvarna och hantverket bakom håvar och pator till kännedom om hur fisken förflyttar sig och bottnens utseende, säger Charlotte Hyltén-Cavallius på Isof som är senior rådgivare för Unescos konvention om det immateriella kulturarvet.
Vi är bärare av en uråldrig kultur
Isof, som ansvarar för Sveriges arbete med Unescos konvention det immateriella kulturarvet, föreslog år 2023 att håvfisket skulle nomineras till den internationella listan. Sedan dess har arbetet med att förbereda nomineringen pågått i Sverige och Finland. Nomineringsarbetet samordnas av projektet Torne Valley Dipnet vid Tornedalens museum där utövare, byar, kommuner och organisationer från Sverige och Finland ingår.
– Att håvtraditionen uppmärksammas önskar jag framför allt kommer att innebära ökade möjligheter till ett hållbart fiske, det vill säga att lax och sik fortsatt kommer att finnas i Torneälv. Vi är bärare av en uråldrig kultur som vi känner ett ansvar för att förvalta och föra vidare till kommande generationer. Håvfisket är miljövänligt, hållbart, intressant och spännande som dessutom ger oss en förstklassig matråvara i form av halstrad, rökt och gravad sik, säger Lena Antti som bor vid forsen Matakoski där hennes familj har en lång tradition av att håva.
Efter regeringens beslut skickades nomineringen in till Unesco. I december 2026 väntas Unesco fatta beslut om vilka internationella nomineringar som slutligen antas till den representativa listan.
Länkar
Kulturdepartementet: Håvfiske i Torneälven nomineras till Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv Länk till annan webbplats. (31 mars 2025)
Svenska Unescorådet: Sverige och Finland nominerar håvfisketraditionen till Unescos lista över immateriellt kulturarv Länk till annan webbplats. (31 mars 2025)
Haparanda.se: Torneälvens håvfiske till UNESCO – Ansökan skickas på måndag Länk till annan webbplats. (27 mars 2025)
Tornionlaakson museo – Tornedalens museum: Unesco ansökningsprocess 2024–26 Länk till annan webbplats.
Fakta: Internationella nomineringar
Sverige skrev under Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet år 2011. Alla länder som undertecknat konventionen kan nominera kulturarv till Unescos internationella listor och register: Den representativa listan över mänsklighetens immateriella kulturarv (Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity), Listan över immateriella kulturarv i behov av omedelbart tryggande (List of Intangible Cultural Heritage in Need of Urgent Safeguarding) och Registret över goda metoder (Register of Good Safeguarding). För att kunna nomineras till de internationella listorna måste kulturarvet först finnas på den nationella förteckningen.
Håvfisketraditionen är Sveriges tredje nominering till Unescos representativa lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. År 2020 gjordes en gemensam nordisk nominering av klinkbåtstraditionen (inskriven år 2021), och år 2023 nominerade Sverige fäbodkulturen tillsammans med Norge (inskriven år 2024). Utöver nomineringarna till den representativa listan har Sverige gjort två nomineringar till Unescos register över goda metoder: nyckelharpans nätverk år 2022 (inskriven 2023) och Sagobygden år 2017 (inskriven 2018).