Artikeln publicerades 12 september 2024

”Håvfisketraditionen betyder mycket för invånarna”

Nu pågår arbetet med att nominera håvfisketraditionen i Tornedalen till den internationella Unescolistan. Isof och Museiverket i Finland besökte nyligen Tornedalen för att träffa utövare och prata om arbetet med den internationella nomineringen.

Håvfiske på den svenska sidan av Kukkolaforsen. Foto: Charlotte Hyltén-Cavallius.

Tanken med besöket var att prata om det fortsatta arbetet med den internationella nomineringen samt träffa personer, föreningar och organisationer som på olika sätt engagerar sig i håvfisketraditionen. Från Isof deltog myndighetens generaldirektör Martin Sundin och Charlotte Hyltén-Cavallius som är forskare i minoritetskulturer vid Isof och ordförande i den expertkommitté som arbetar med Sveriges internationella nomineringar. Även Owe Ronström, professor emeritus i etnologi vid Uppsala universitet och ledamot i expertkommittén, deltog i besöket.

Arbete för att främja traditionen

Det två dagar långa besöket inleddes på Tornedalens museum som samordnar projektet Torne Valley Dipnet. Det gränsöverskridande projektet arbetar för att bevara och främja håvfisketraditionen i Tornedalen, och i arbetet ingår utövare, byar, kommuner och organisationer från Sverige och Finland.

Projektet arbetar också med den kommande Unesconomineringen tillsammans med Isof och Museiverket i Finland. Sverige och Finland har beslutat att gemensamt nominera håvfisketraditionen till Unescos representativa lista över mänsklighetens immateriella kulturav.

”Traditionellt håvfiske av sik är ett levande immateriellt kulturarv, som sedan flera hundra år förenar och engagerar utövare runt Torneälven, och som även efter att utövarna av historiska skäl blivit medborgare i två länder fortsätter att ha kulturell betydelse. Håvfisket skapar tillfällen till språklig och kulturell gemenskap, men även för förmedling av kunskaper och färdigheter som rör allt från arbete med traditionella fångstmetoder, fiskens rörelsemönster och beteende och bottnens utseende till tillverkning och reparation av redskap, gemensamma byggnationer och tillredning av siken enligt särskilda recept” säger Charlotte Hyltén-Cavallius.

Kulturarv som engagerar

Isofs representanter fick också besöka både den svenska och den finska sidan av de forsar där håvfisketraditionen huvudsakligen praktiseras: Matkakoski och Kukkolankoski (Kukkolaforsen). Där träffade de fiskare, fiskeföreningar och andra människor och organisationer som på olika sätt engagerar sig i traditionen.

”Det var det ett givande besök som gav en fördjupad förståelse för traditionen och dess förutsättningar. Det som jag slogs av är att fisketraditionen i högsta grad lever och betyder mycket för invånarna. Språket – huvudsakligen meänkieli och finska – är en viktig del av traditionen. Det finns också en oro för att traditionen hotas av ett minskande fiskbestånd på grund av ett varmare klimat och omfattande trålfiske i Bottenhavet”, säger Isofs generaldirektör Martin Sundin.

Bakgrund: Håvfisketraditionen nomineras till Unescolista

Sverige och Finland har beslutat att gemensamt nominera håvfisketraditionen i Tornedalen till Unescos representativa lista över mänsklighetens immateriella kulturav (the Representative List of the Intangible Heritage of Humanity). Arbetet med nomineringen pågår under 2024, och kommer att lämnas in till Unesco tidigast våren 2025.

Länkar

Tornedalens museum: Unesco ansökningsprocess - Torneälvens traditionella håvfiskekulturs resa till UNESCO:s lista över immateriella kulturarv Länk till annan webbplats.

Finlands Undervisnings- och kulturministerie: Torneälvens håvfiskekultur bereds som Finlands och Sveriges gemensamma Unesco-utnämning Länk till annan webbplats. (januari 2024)

Håvfiske på den finska sidan av Kukkolaforsen. Foto: Charlotte Hyltén-Cavallius.