8 mars 2024 OBS! Evenemangsdatumet har redan passerat!

Här firas kvinnodagen med otillåtet trumspel

På Världskulturmuseet i Göteborg firas kvinnodagen den 8 mars genom en helkväll där kvinnliga dansare och musiker tar plats på scen – något som är förbjudet i vissa länder.

När: 8 mars, 2024, kl. 18.00–20.00

Var: Världskulturmuseet i Göteborg.

Anmälan: Fri entré. Ingen anmälan krävs.

I flera länder utesluts kvinnor från att utöva immateriellt kulturarv, till exempel i Iran där kvinnor förbjuds att framträda på scen eller spela instrument.

När Internationella kvinnodagen firas på Världskulturmuseet i Göteborg den 8 mars, uppmärksammas detta bland annat genom poesi, dans och musikframträdanden av kvinnor. Evenemanget görs i samarbete med musikföreningen Karavan.

Under kvällen framträder bland annat en trumensemble med 20 kvinnor från musikföreningen, som ska spela daf, som är en slags ramtrumma.

Dessutom uppträder dansgruppen Reera och musikduon Eva & Maria.

Framträdandena blandas med föreläsningar och samtal om kvinnors kamp för rättigheter och möjligheter, både lokalt och globalt, genom historien.

Hitta all information om kvällen Länk till annan webbplats. och de olika programpunkterna på Världskulturmuseets webbplats.

Kvinnor som kulturbärare - lär dig mer

Internationella kvinnodagens historia Länk till annan webbplats. – på isof.se.

Kvinnor som kulturbärare Länk till annan webbplats. – Läs hur kvinnor genom historien ofta fört vidare kunskap om mat, nyttoväxter och djur på matkult.se

Kvinnor och fäbodbruk i Sverige Länk till annan webbplats. – vallning, kokkonst, sång och berättande.