Jubileumsåret 2023

År 2023 firar Unescos konvention 20 år! Jubileet uppmärksammas med olika evenemang och aktiviteter i Sverige och världen.

Ballonger.

År 2003 skapade Unesco konventionen om tryggande av det immateriella kulturarvet. Målet är att uppmärksamma och sprida kunskap om immateriella kulturarv världen över och därigenom trygga deras förutsättningar att leva vidare. 2023 fyller konventionen 20 år!

Under året kommer 20-årsjubileet att uppmärksammas genom olika former av evenemang och initiativ. Allt kommer förstås att annonseras här på levandekulturarv.se.

Och vi tar gärna emot fler förslag, så om du har idéer eller uppslag för hur Unescos konvention och det levande kulturarvet kan firas och uppmärksammas hör av dig till: levandekulturarv@isof.se !

Konferens om levande kulturarv

Välkommen till en heldagskonferens för och om alla som engagerar sig i det immateriella kulturarvet! I samband med jubileumsåret anordnar vi den 10 oktober 2023 konferensen Levande kulturarv – att arbeta gemensamt med tradition och konvention.

Wiki Loves Living Heritage

För att fira 20 års-jubileet för Unescos konvention har kampanjen Wiki Loves Living Heritage lanserats. Syftet med kampanjen är att inspirera kulturarvsarbetare, Wikimedia-volontärer och kulturinstitutioner runt om i världen att dokumentera och fira sina levande kulturarv. 

Läs mer på webbplatsen för Wiki Loves Living Heritage Länk till annan webbplats..

Mer om 20-årsfirandet i världen

På sidan Celebrating #LivingHeritage 20th anniversary Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om hur Unesco firar 20-årsjubileet. Informationen är på engelska.