Midsommarkarnevalen i Ramsberg

Årligen på midsommardagen hålls en midsommarkarneval i bruksorten Ramsberg, en tätort i Lindesbergs kommun, Västmanland.

Kvinnor klädda i 50-talskläder som dansar på en dansbana.

Bild från midsommarkarnevalen år 2014. Foto: Damast (CC BY-SA).

Årligen på midsommardagen hålls en midsommarkarneval i bruksorten Ramsberg, en tätort i Lindesbergs kommun, Västmanland.

Karnevalen inleds med en parad eller ett karnevalståg, som består av en blandning av ekipage, varav ett utgörs av en prins och prinsessa dragna av häst och vagn. Prinsen och prinsessan har lottats fram ifrån förskoleklassen på Ramsbergs förskola. De erhåller ett halssmycke för sin insats. Som regel framförs karnevalståget även med Guldsmedshyttans musikkår i ledningen.

Karnevalståget startar vid Ramshyttans skola och gör en lov genom byn för att avslutas vid den lokala festplatsen Kölnberget. Besökarna kan där rösta fram det vinnande ekipaget. På festplatsen fortsätter firandet med musik, dans, korvförsäljning, chokladhjul, café, lotterier, enklare matförsäljning samt fiskdamm för barnen.

Utövare är boende och sommargäster. Förberedelserna inför festivalen är viktiga och kan pågå i månader. En huvudsaklig funktion är att återknyta bekantskapen med släkt, vänner och grannar. Intäkterna från Kölnberget bekostar musikkåren, minnesgåvan till prins och prinsessa, samt prisutdelning till det vinnande ekipaget och själva röstningen.

Läs mer på förteckningen

Midsommarkarnevalen i Ramsberg finns med på Sveriges förteckning över immateriella kulturarv. Där kan du läsa mer om karnevalen och dess historia.