Hantverk

Hantverksfärdigheter av alla slag har genom tiderna förts vidare från utövare till utövare – för eget bruk eller i yrkesutövning. ”Handens kunskap” säger man ibland för att benämna den skicklighet som kommer av lång erfarenhet, och inte alltid låter sig beskrivas i ord. Det handlar också om sinnenas förmåga att avgöra kvalitet, mått, färdighetsgrad eller hur en rörelse bäst utförs.

• ”Sillakassa” tillverkad genom bastabinne. Foto: Vänersborgs museum (CC BY).

Bastabinne i Ödenäs

21 augusti 2014

I Ödenäs i Västergötland utövas ännu hantverkstekniken bastabinne. Med bast från gran binds kassar och andra föremål.

• Nykomponerad finnväv av Annika Andersson. Väverska är Lisbeth Granberg. Hemslöjden 100 år – Nordiska museet 2012. Foto: Susanne Harrysson.

Bohuslänsk dubbelväv (finnväv)

17 januari 2019

Den bohuslänska dubbelväven är en vävteknik som i olika former förekommit i Sverige sedan medeltiden.

• Dräkter från Vingåker och Österåker, Sörmland. Ur boken

Folkdräkter

14 januari 2019

Folkdräkter som symbol för lokal och nationell identitet har använts i Sverige i omkring 400 år.

• Franskpolering och cellulosalack

4 december 2014

Franskpoleringen blev i början av 1800-talet den viktigaste metoden för ytbehandling av möbler och stränginstrument i Sverige.

• Fäbodkultur

30 september 2015

I fäbodkulturen ingår kunskaper om djur och natur, om skogsbete, bebyggelse, mat, berättelser, seder och bruk, redskap och musik.

• Glahålskaffe

9 februari 2023

Glahålskaffe är ett uttryck för ett fenomen inom vävning och innebär att man tar en fikapaus i anslutning till att arbetet med väven börjar leda mot ...

• Glashantverk

17 maj 2016

Glashantverk är konsten att tillverka föremål av glas. Hantverket har överförts mellan generationer av hantverkare, som genom tiderna successivt utve...

• Här framträder en kurdisk dansgrupp. Foto: Jonatan Werring.

Hammarkullekarnevalen

14 maj 2020

Karnevalen i Hammarkullen är ett årligen återkommande evenemang med rötter i olika delar av världen.

• Arbete i handskmakeri år 1924. Foto: Nordiska museet (CC BY-NC-ND).

Handskmakeri

18 maj 2015

Ett specialiserat yrke där tekniker, material, yrkestermer och tillverkningsmoment har sina rötter i en fransk yrkestradition.

• Hantverksmässig malning av mjöl

15 september 2021

Runt om i Sverige finns flera kvarnar som fortfarande är i bruk. Det hantverksmässigt malda mjölet görs ofta på lokalt odlad säd, i många fall lantso...

• Krona tillverkad i hår. Foto: Anna Sparr.

Hårarbete

15 december 2022

Ett hårarbete är ett smycke tillverkat av hår. Konsten var mycket utbredd i Europa och Amerika under stora delar av 1800-talet.

• Sikfiske i Tornedalen.

Håvfisketraditionen i Tornedalen

15 oktober 2018

Fiske genom håvning är en traditionell fiskemetod som än i dag praktiseras i Tornedalens olika forsar.

• Foto: Föreningen Allmogebåtar.

Klinkteknik – båtbyggnad

17 januari 2017

Att bygga båtar i klinkteknik är en gammal tradition inom nordisk skeppsbyggnad. I delar av Sveriges kustland håller man ännu fast vid den gamla tekn...

• Mjölkbunke tillverkad i trä. Runt laggkärl med tio stavar, samt två utanpåliggande vidjor. Foto: Teddy Hallingström/Skansen (CC BY-SA).

Laggning av träkärl

24 september 2014

Laggning är en gammal teknik för att tillverka träkärl – de äldsta fynden i Norden är runt tvåtusen år gamla.

• Henrik Renberg och hans son Jan-Olof vittjar nättingredskapen i Piteälven uppströms Arnemark den 3 oktober 2013. Rottingkassarna är av samma typ som tidigare använts i Umeälven. Foto: Kjell Sjöberg.

Nejonögonfiske

24 augusti 2020

Att fiska nejonögon med speciella tinor är en mycket gammal tradition.

• Nyckelharpa

Nyckelharpa

21 augusti 2014

Nyckelharpan har tillverkats och spelats i Sverige i obruten tradition åtminstone sedan 1600-talet.

• Spelövning med deltagarna på Nordiska psalmodikonförbundets årsmöte i Karlshamn år 2022. Foto: Johan Skog.

Psalmodikon

23 november 2020

Psalmodikon är ett stränginstrument som var mycket vanligt i stora delar av Sverige i under 1800-talet och som har fått ett nyväckt intresse under de...

• Bild från Lottas Garfveri i Sigtuna. Foto: Håkan Olsen.

Skinnberedning/garvning

17 februari 2020

Skinnberedning/garvning är kunskapen om hur man tillvaratar skinnet från ett djur och bearbetar det så att det blir ett hållbart, tåligt och mjukt ma...

• Tjärbränning i Ardre år 2017.

Sojdesbränning

2 juli 2022

Den gotländska tjärtraditionen är en del av en nordisk tradition. Tjärbränningen sker i tjärdalar, sojden.

• Stickning

9 mars 2021

Stickning är en textil hantverkstradition där man skapar mjuka, värmande plagg, exempelvis tröjor, vantar och sockor.

• Äldre trasmattor. Trasmattor kallades förr alnamattor eftersom de var en aln bred och sju alnar långa.

Trasmattor

6 mars 2018

I 150 år har trasmattan lyckats behålla sin ställning som en älskad och handvävd textil.

• Ett par tumvantar slätstickade i tvåändsstickning av mörkbrunt ullgarn. Foto: Elisabeth Eriksson/Nordiska museet (CC BY-NC-ND).

Tvåändsstickning

16 april 2021

Tvåändsstickning är en stickningsteknik med anor från 1500-talet, där båda ändarna av ett garnnystan används samtidigt.

• Bild från en film om vadmalstillverkning på Skansen. Klicka på bilden för att se hela filmen.

Vadmalstillverkning

19 augusti 2019

Vadmal är ett ylletyg som bearbetats genom stampning eller valkning.

• Knyppeldyna skänkt till Nordiska museet år 1937. Foto: Lilian Blomdahl-Vadasz/Nordiska museet (CC BY-NC-ND).

Vadstenaknyppling

12 september 2018

Knyppling är en form av flätning av trådar för tillverkning av spets med hjälp av så kallade knyppelpinnar runt vilka trådarna är lindade.

• Träbåtsvarvet Hälleviksstrands varv på Orust. Foto: Gunnel Ilonen/Sjöhistoriska museet (CC BY).

Varvskompetens träskrov

26 september 2014

Kompetensen att reparera och underhålla större träfartyg innehas i dag endast av ett fåtal företag och privatpersoner.

• Ångfartyget S/S Saxaren i Stockholms skärgård år 1963. Foto: Arne Sundström/Sjöhistoriska museet.

Ångfartygstrafik