- Startsida
- Förteckningen
- Vadstenaknyppling
Vadstenaknyppling
Knyppling är en form av flätning av trådar för tillverkning av spets med hjälp av så kallade knyppelpinnar runt vilka trådarna är lindade. Traditionellt användes spets till bland annat kläder, lakan och dukar. Användandet av spets har efter hand minskat, liksom spetsens del av smyckningen av hemmet. I dag är knyppling även en konstform.
Geografiskt läge: Utövas främst i Vadstena med omnejd, men även i andra delar av Sverige, till exempel i Göteborg.
Knyppling är flätning av trådar för tillverkning av spets med hjälp av så kallade knyppelpinnar med olika trådar av lin. Trådarna flätas samman och skapar mönster på en dyna. På knyppeldynans rulle fäster man en pappmall med uppstuckna hål, som visar var nålar ska placeras. Traditionellt användes spets till bland annat kläder, lakan och dukar.

Äldre kvinna vid knyppeldyna i Vadstena, Östergötland. Foto: Karl Heinz Hernried/Nordiska museet (CC BY-NC-ND).
Knypplingen utvecklades i Italien på 1400-talet och spreds därefter vidare ut i Europa. Knypplade spetsar blev modernt i Sverige bland de högre samhällsskikten under mitten av 1500-talet. Här startade tillverkningen av spetsar i början av 1600-talet då knyppeldynor importerades till Stockholm. Efter hand spreds bruket att använda spets vidare till allmogen.
Under industrialismen konkurrerades de handgjorda spetsarna ut av de maskingjorda, vilka var betydligt billigare att framställa. Under slutet av 1800-talet gjordes insatser för att stödja hantverket, bland annat i form av beställningar från hovet. Tekniken har överförts till södra och mellersta Sverige och därefter spridits vidare över landet.
I Vadstena organiserades knypplingen under 1800-talet som ett slags hemarbete med knypplerskor som fick betalt av spetsförläggaren. Vadstenaknyppling utövas i dag även i bland annat i Linköping och i Göteborg.
Användandet av spets har efter hand minskat, liksom spetsens del av smyckningen av hemmet. Trots hård konkurrens från maskintillverkad spets är knypplingen dock ännu levande. Den har efter hand utvecklats till en friare konstform med plats för nya material som exempelvis metall för tillverkning av smycken.
Numera ansvarar bland andra Föreningen svenska spetsar (FSS) för traditionens bevarande bland annat i form av kurs- och utställningsverksamhet. Även studieförbunden anordnar kurser i knyppling i hela landet.
.jpg)
Spetsen växer fram längs det uppstuckna mönstret, vars konturer fyllts i. Foto: Lilian Blomdahl-Vadasz/Nordiska museet (CC BY-NC-ND).