- Startsida
- Förteckningen
- Upplandskubb
Upplandskubb
Upplandskubb är ett traditionellt rågbröd från Uppland som tillagas genom kokning. Brödet förknippas ofta med jul och andra högtider.
Geografiskt läge: Framför allt Uppland

Foto: Upplandskubbens vänner.
Upplandskubb är ett mjukt bröd som bakas på en blandning av främst rågmjöl och vetemjöl från Uppland. Brödet tillagas genom att långsamt kokas i ett vattenbad. Brödet bakas traditionellt i en cylinderformad behållare och får därigenom det typiska kubbliknande utseendet. När brödet ska skäras upp klyvs det först i fyra delar så att brödskivorna blir trekantiga.
Kokning är ett ovanligt sätt att grädda bröd på i Sverige. Den långsamma tillagningen tar fram smakerna och ger ett saftigt och mustigt mjukt bröd som blir hållbart och kan förvaras länge. Eftersom tillagningen är så tidskrävande har brödet förmodligen inte bakats till vardags utan varit ett festbröd. Fortfarande i dag förknippas brödet framför allt med jul och andra stora högtider.
Upplandskubben har bakats i uppländska hushåll åtminstone sedan 1800-talet, de äldsta kända recepten är från mitten av 1800-talet. Benämningen Upplandskubb är dock inte ursprunglig utan myntades på 1920-talet när brödet började tillverkas för försäljning i större skala.
År 2014 tilldelades Upplandskubb EU:s starkaste livsmedelsskydd, skyddad ursprungsbeteckning (SUB). Det innebär att benämningen Upplandskubb bara får användas om bröd som bakats och hanterats i Uppland efter ursprungligt recept, på spannmål odlat och malt till mjöl i Uppland.

Foto: Upplandskubbens vänner.