Upplandskubb

Upplandskubb är ett traditionellt rågbröd från Uppland som tillagas genom kokning. Brödet förknippas ofta med jul och andra högtider.

Geografiskt läge: Framför allt Uppland

Foto: Upplandskubbens vänner.

Upplandskubb är ett mjukt bröd som bakas på en blandning av främst rågmjöl och vetemjöl från Uppland. Brödet tillagas genom att långsamt kokas i ett vattenbad. Brödet bakas traditionellt i en cylinderformad behållare och får därigenom det typiska kubbliknande utseendet. När brödet ska skäras upp klyvs det först i fyra delar så att brödskivorna blir trekantiga.

Kokning är ett ovanligt sätt att grädda bröd på i Sverige. Den långsamma tillagningen tar fram smakerna och ger ett saftigt och mustigt mjukt bröd som blir hållbart och kan förvaras länge. Eftersom tillagningen är så tidskrävande har brödet förmodligen inte bakats till vardags utan varit ett festbröd. Fortfarande i dag förknippas brödet framför allt med jul och andra stora högtider.

Upplandskubben har bakats i uppländska hushåll åtminstone sedan 1800-talet, de äldsta kända recepten är från mitten av 1800-talet. Benämningen Upplandskubb är dock inte ursprunglig utan myntades på 1920-talet när brödet började tillverkas för försäljning i större skala.

År 2014 tilldelades Upplandskubb EU:s starkaste livsmedelsskydd, skyddad ursprungsbeteckning (SUB). Det innebär att benämningen Upplandskubb bara får användas om bröd som bakats och hanterats i Uppland efter ursprungligt recept, på spannmål odlat och malt till mjöl i Uppland.

Foto: Upplandskubbens vänner.

Recept

Så bakas Upplandskubb

Det äldsta kända receptet på Upplandskubb kommer från Norrgården i Älgesta by, Husby-Ärlinghundra socken, Sigtuna kommun. Det ligger till grund för det originalrecept som föreningen Upplandskubbens Vänner skickade med ansökan om skyddad ursprungsbeteckning (se recept nedan). Vid tillverkning för kommersiellt bruk är det detta recept som gäller, men i äldre kokböcker och receptsamlingar finns även andra varianter (se till exempel receptet från Gerda Eugenia Böhrs receptsamling nedan).

Upplandskubb (recept från Upplandskubbens vänner)

Ingredienser
525 g grovt rågmjöl
475 g vetemjöl
60 g jäst
4 dl vatten
350 g sirap, mörk eller ljus vanlig hushållssirap
1 tsk salt

Beredning
Rör ut jästen i kallt vatten, cirka 15ºC. Blanda i resten av vattnet, sirapen och saltet. Blanda därefter i rågmjölet och sedan vetemjölet. Arbeta ihop blandningen till en stadig deg. Smörj och mjöla en treliters bakform med lock. Packa degen i formen och låt jäsa svalt (cirka 15ºC) under bakduk över natten eller över dagen, vilket ger en jästid om cirka nio timmar. Sätt sedan locket på formen. Försegla hela locket med exempelvis aluminiumfolie så att ingen vattenånga kan komma in under gräddningen.

Placera formen i vattenbad med lock ovanpå spisen. Vattnet ska koka när du sätter ner formen i vattenbadet. Vattnet i vattenbadet ska nå till cirka 2/3 av formens höjd. Grädda brödet i fyra timmar. Kontrollera vattennivån då och då under gräddningen och fyll på när det behövs. Stjälp upp det färdiggräddade brödet och linda in i flera lager bakdukar och handdukar. Låt det svalna och vila i 10-24 timmar innan du förpackar brödet. Om du ska frysa brödet så frys det gärna helt. Klyv det sedan och skär skivorna tvärs över så att du får trekantiga skivor.

Upplandskubb gräddas i en cylindrisk form med lock. Traditionellt har en plåtburk, mjölkflaska, mjölkhämtare eller mjölkkruka med lock använts. Det går utmärkt att använda en treliters kastrull med lock, som är cirka 17 centimeter i diameter. En syltkittel, konserveringsgryta eller annan stor gryta med lock fungerar som vattenbad.

Recept från: Föreningen Upplandskubbens vänner

Uplandskubbe (recept från Gerda Eugenia Böhrs receptsamling)

Ingredienser
425 gr rågmjöl
400 g vetemjöl
3½ dcl vatten
1½ dcl sirup
1 tsk salt
60 g jäst

Beredning
Jäses i 3 timmar, kokas i 5 timmar.

Recept från: Gerda Eugenia Böhrs receptsamling
Arkiv: Isof (Uppsala, ULMA 40985)

Historik

Ett uppländskt festbröd med lång historia

Sedan medeltiden har odling av råg varit en central del av jordbruket i Uppland. Jämfört med andra spannmål är råg mer tåligt mot torka och mer anpassat efter landskapets moränjordar. Därmed blev rågböd en viktig basvara i de uppländska hushållen. Vardagsbrödet, det hårda förrådsbrödet, bakades i stora volymer ett par gånger om året och är ursprunget till våra dagars knäckebröd. Till årets och livets fester och högtider bakades andra typer av bröd och det är bland festbröden vi hittar Upplandskubben.

Hur lång historia Upplandskubb har är okänt, de äldsta kända recepten är från mitten av 1800-talet. I början av 1900-talet fick brödet större spridning i landet eftersom Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala införlivade receptet i sin receptsamling och sedan spred det vidare genom sina kokböcker.

Benämningen Upplandskubb myntades förmodligen på 1920-talet i samband med att ett bageri började baka brödet i större skala för försäljning. I boken Uppländska bröd beskriver Upplandsmuseet hur initiativtagaren Elisabet Langenberg i mitten av 1920-talet blev intresserad av ett ovanligt brödrecept från Gimo i Uppland och provbakade brödet i sitt hem. Brödet blev populärt och med tiden började hon baka det för försäljning. Eftersom receptet kom från Uppland och brödet liknade en huggkubbe kallades brödet för Uplandskubben. År 1929 bildade Elisabet Langenbergs svärson Hugo Sundblad företaget Uplandskubben AB som under ett femtiotal år bakade brödet i industriell skala och distribuerade det över hela landet. Företaget lade ned produktionen av upplandskubb år 1991.

År 2014 fick Upplandskubb märkningen skyddad ursprungsbeteckning (SUB). Det är det högsta produktskyddet för livsmedel eller jordbruksprodukter inom EU och innebär att råvaruproduktion, bearbetning och beredning av produkten måste ske inom ett avgränsat geografiskt område. För att ett bröd ska få kallas Upplandskubb när det säljs krävs bland annat att:

  • Mjölet ska komma från vete och råg som har odlats i Uppland och ha malts i Uppland.
  • Degen måste ha jäst i minst tre timmar, gräddats i vattenbad minst fyra timmar och svalnat i minst 10 timmar.
  • Cylindern brödet gräddas i ska vara 16-23 cm i diameter.
  • Sirapen ska vara ljus eller mörk hushållssirap.

Foto: Tommy Arvidson/Upplandsmuseet (CC BY-NC-ND).

Främjande och vidareförande

Ökat intresse för traditionella bröd

Upplandskubb är fortfarande en levande tradition i Uppland. Förutom de Upplandskubb som bakas hemma finns brödet till försäljning på lokala marknader och enstaka bagerier.

Föreningen Upplandskubbens vänner arbetar för att främja och bevara tillverkningen av Upplandskubb. Detta görs exempelvis genom att tillverka och sälja bröd vid marknader och andra sammanhang, hålla föreläsningar och kurser, låna ut utrustning samt sprida kunskap om brödet och dess historia. Även lokala hembygdsföreningar brukar arrangera kurser eller föreläsningar runt Upplandskubb.

Ett ökat fokus på traditionellt mathantverk, lokal mat och matkulturarv har bidragit till ett ökat intresse för Upplandskubb. Evenemang och aktiviteter som lokala matfestivaler och kurser i traditionellt bakande har blivit nya plattformar där traditionen att baka Upplandskubb sprids.

Litteratur och länkar

Litteratur

Kerstin Berg, Helena Harnesk och Håkan Liby (1981): ”Upplandskubb”. I: Uppländska bröd: recept och kulturhistoria. Upplands fornminnesförening.

Fredrik Fogelberg (2023): Upplandskubb – forntidsmat eller framtidsbröd? I: Uppland 2023. Upplands fornminnesförening och hembygdsförbunds årsbok.

Länkar

Föreningen Upplandskubbens vänner Länk till annan webbplats.

Baka Upplandskubb Länk till annan webbplats.. Film på Youtube från föreningen Upplandskubbens vänner

Smakasverige.se: Upplandskubb Länk till annan webbplats.

Matkult.se: Upplandskubb Länk till annan webbplats.

EU-förordningen om skyddad beteckning för Upplandskubb Länk till annan webbplats.

Livsmedelsverket: Ansökan om skyddad ursprungsbeteckning (SUB) för Upplandskubb Länk till annan webbplats.

Upplandsmuseet: Blickfånget – Upplands eget bröd Länk till annan webbplats.