- Startsida
- Förteckningen
- Sydsvenskt bonadsmåleri
Sydsvenskt bonadsmåleri
Det sydsvenska bonadsmåleriet har sitt ursprung i 1700-talets kyrkomåleri. I dag finns ett stort intresse för att föra vidare den berättande folkkonsten.
Geografiskt läge: Västra Småland och södra Halland. Det finns även en bonadstradition i västliga och östliga Sydsverige, norra Skåne och Blekinge.

Foto: Bonadsmuseum.
En bonadsmålning är målad på linneduk eller papper med äggtempera, jordpigment och äggula, avsedd att tas fram vid högtider, såsom jul eller bröllop. Bonadsmåleri är en berättande folkkonst. Uttrycket är naivistiskt med färgsprakande motiv och varierande perspektiv.
Bonadsmåleri är en tillåtande konstform som lämpar sig för såväl nybörjare som aktiva konstnärer. Bonadsmåleri genomförs på papper, linneduk, kanvas eller återanvända textilier, såsom dukar och handdukar i linne. För genomförandet används spatelknivar, pigment, vatten, äggula, penslar och pappersmallar.
Det tidiga sydsvenska bonaderna hade huvudsakligen bibliska motiv, men det förekom även profana motiv, som hantverkssviter och så kallade tuppamålningar, som var dekorativa mönster med en tupp överst. Till bilderna hörde textfält som angav vad bilderna handlade om. Nutida bonadsmåleri återknyter ofta till dessa äldre traditioner men kommenterar också samtiden med politiska och historiska händelser som motiv.

Del av bonaden ”Sankt Jöran och draken” målad år 1835 av Gudmund Nilsson (”Gumme målare”) som tillhörde den så kallade Sunnerboskolan. Foto: Bonadsmuseum.

Foto: Bonadsmuseum.