Det är vanligt att ordet garvning används när pälsen avlägsnas och ordet beredning när pälsen sitter kvar. Kunskapen om traditionella metoder för att bereda skinn lever ännu kvar främst bland jägare och renskötande samer.
Det svenska ordet garva kommer ursprungligen från det tyska ordet ”gerben” som betyder 'göra färdigt'. Vad som i allmänhet menas med ett garvat läder är att en hud bearbetas så att den i fuktigt tillstånd motstår röta och i torrt tillstånd är stark och smidig. Man skiljer mellan hudar och skinn. Hudar lämnar till exempel oxe, tjur, ko, häst och älg. Skinn får man från mindre djur som till exempel ren, get, får, svin och hare. Uttrycket skinn används vidare för att beteckna ett färdigberett pälsskinn.
Fibrerna i den råa huden omges av grundsubstans och vatten. När huden torkar och vätskan avlägsnas klibbar de mjuka fibrerna ihop sig och huden blir hård och stel. I fuktigt tillstånd angrips den råa huden lätt av mikroorganismer, bakterier och svampar, den ruttnar och luktar illa. Vad man eftersträvar vid garvningen är att fibrerna hålls isär vilket gör att huden blir mjukare. En garvad hud skall tåla att bli blöt och återfå sin läderkänsla när den torkar.
Skinngarvning är ett hantverk där man måste använda sina sinnen, syn, lukt och känsel, för att förstå hur man ska bereda skinnet. Processen inleds med att man rengör huden genom att skrapa bort alla rester av kött och fett från skinnets köttsida. För att göra läder måste pälsen tas bort vilket kan göras genom att man medvetet sätter igång en förruttnelse. Skinnet kan till exempel läggas i vatten eller under snön. När pälsen lätt faller av tas skinnen upp och avhåras med ett verktyg av ben, trä, skiffer eller järn. Man kan även använda asklut eller kalk så att håren lättare kan skrapas av. Det tar olika lång tid att garva bland annat beroende på hur tjock huden är och vilken metod som används. Efter garvningen mjukgörs, torkas och återfettas skinnen.
Olika metoder för att garva skinn
Troligt är att den första garvningsmetoden var fettgarvning. Vissa fetter ingår vid vissa gynnsamma betingelser, som värme, syre och mekanisk bearbetning, i en kemisk förening med huden. Resultatet blir då ett gulaktigt, poröst och mjukt skinn med stor vattensugande förmåga.
Även rökgarvningen är en teknik med gamla anor. Man märkte att hudarna i bostäderna konserverades av röken från härden och började därför röka även de hudar som skulle användas till kläder. Rökgarvningen har ofta förekommit som ett komplement till fettgarvning eller vegetabilisk garvning. Röken ger en mörkare gul färg och påverkar huden så att den impregneras och blir vattentätare.
Fåfängan används som argument för upptäckten av den vegetabiliska garvningen. Många vegetabilier innehåller både starka färgämnen och garvämnen. Det kan ha gått till så, att man målat mönster på hudarna och så småningom upptäckt att de partier som färgats blir mjukare och hållbarare än de ofärgade. Den vegetabiliska garvningen kallades tidigare logarvning (efter tyskans Lohe 'bark') eftersom det ofta är ur bark som garvämnena erhålls. De vanligaste inhemska garvämnen kommer från ek, gran, sälg, björk, rönn och al. Den vegetabiliska garvningen går ut på att få garvsyran att kemiskt bindas till huden. Vegetabilgarvat läder blir slitstarkt, mjukt och vattenmoståndigt. I dagens moderna vegetabiliska garvning är det fortfarande främst extrakter från kastanj, querbracho, mimosa och tara som används. Tärnsjö garveri i Uppland är ett exempel på ett garveri som garvar med extrakter.
Alungarvning ger ett vitt, smidigt och töjbart men i vatten obeständigt resultat och kan mer liknas vid en konservering än en garvning av huden. Garvningen blir bäst om huden är sur varför många nutida recept innehåller en förberedande behandling med myrsyra som verkar konserverande och ställer in huden på ett lämpligt pH-värde.
Kromgarvning är i dag den vanligaste industriella garvningsmetoden. Fördelen med att använda krom vid garvning är att det är en snabb och billig metod som ger ett mjukt, töjbart och vattentåligt läder som kan färgas.
Vid kromgarvning används en ofarlig typ av krom som kallas krom 3. Om kromet hanteras fel, kan det omvandlas till en farlig variant: krom 6. Krom 6 är cancerogent, allergiframkallande och farligt för miljön. Kromgarvning behöver därför ske under kontrollerade former, så att ämnet inte släpps ut till omgivande miljö eller påverkar de som arbetar i produktionen.