- Startsida
- Förteckningen
- Skarvsöm
Skarvsöm
Skarvsöm är en lappteknik som ursprungligen användes främst för olika dynor. I vår tid har skarvsömmens teknik och formspråk utvecklats och lever vidare i nya sammanhang.
Geografiskt läge: Hela landet. Historiskt har traditionen varit starkast i Småland, Västergötland, Halland, Skåne, Västmanland och Dalarna.

Skarvsömsdyna under arbete med broderigruppen Ryaknuten. Foto: Maria Haneskog.
Skarvsöm är en lapptekniksvariant. Lappteknik är ett samlingsbegrepp för textila tekniker där mindre tygbitar sys samman till större föremål.

Skarvsöm. Foto: Anna Kjellander.
Det som särskiljer skarvsöm från andra lapptekniker är att man med hjälp av förstygn syr ihop två tygbitar med en smal tygremsa (passpoal) i avvikande färg emellan. Stygnen dras åt efter hand som de sys för att krusa den mellanliggande remsan. Remsan klipps sedan ner från rätsidan alldeles intill tyget och bildar på så vis en dekorativ rand som kan se broderad ut.
Traditionellt används främst tygbitar i vadmal och kläde, men även andra material förekommer. Kläde och vadmal är båda vävda och valkade tyger i ull, men tygerna framställs och bearbetas på något olika sätt. Varken vadmal eller kläde fransar upp sig när man klipper i det och detta gör att det lämpar sig väl för att sy skarvsöm. Skarvsömstekniken, precis som andra lapptekniker, ger möjlighet att ta tillvara på spillbitar i olika material.
Skarvsömmade föremål har i många fall en karaktäristisk mönsterbild som är uppbyggd av geometriska former som stjärnor, timglas, kvadrater, trekanter och romber. De är färggranna och ofta dekorerade med broderier och applikationer.

Exempel på nutida skarvsöm. Från vänster: pall designad och sydd av Linda Petersson, vantar designade av Jeanette Rångeby och sydda av Birgitta Henriksson samt en påse designad och sydd av Ann Lindqvist. Foto: Linda Petersson och Anna Kjellander.
Kunskapsbank om textila material och tekniker
På isof.se hittar du kunskapsbanken Textil i arkiven som handlar om textila material och tekniker i äldre tid. Här kan du fördjupa dig i material som lin, hampa, ull och nässlor och läsa mer om spånad, stickning, vävning, växtfärgning och andra tekniker. Du hittar också ett särskilt avsnitt om återbruk och återvinning av textiler.