- Startsida
- Förteckningen
- Ranavävning
Ranavävning
Rana är en tjock randig ylleväv, vävd i tuskaft. I dag är ranan ofta en väggbonad, men historiskt har den främst använts som täcke och som lager på kåtans tältduk.
Geografiskt läge: Tornedalen i Sverige, men förekommer över hela Nordkalotten.

Ranor vävda i Pajalatrakten. Den röda ranan är vävd i mönstret Carmen av Anna Johdet omkring 1980. Foto: Monika Luiksaar Lund.
Rana är en tjock randig ylleväv, vävd i tuskaft där inslaget döljer varpen. Ordet rana har sitt ursprung i finskans raanu och det samiska ratnu. I Norge kallas den för grene, men även radno används. Skoltsamer brukar termen ranna. Ranan hör hemma på Nordkalotten som breder ut sig från Norge, över Sverige och Finland bort till skoltsamerna på Kolahalvön i Ryssland. Många grupper räknar ranan som sin, till exempel samer, tornedalingar, kväner och lantalaiset.
Ranor har vävts sedan åtminstone 600-talet och har gått från att vara ett bruksföremål till ett prydnadsföremål. Ursprungligen vävdes ranan av nordnorska sjösamer på en stående varptyngd vävram, men över tid övergick många till att väva den i vävstol.
Förr användes ranan som täcke och när den blev utnött användes den som ytterligare ett lager på kåtans tältduk, eller för att täta ytterväggen i kojan, stugan, eller i båten. De som levde vid kusten använde den vid sjöfärder att sova på eller under. I nödfall kunde den också spännas upp som segel. Idag pryder ranan väggarna i många hem och offentliga lokaler och inspirerar till konstnärlig verksamhet.
Kunskapsbank om textila material och tekniker
På isof.se hittar du kunskapsbanken Textil i arkiven som handlar om textila material och tekniker i äldre tid. Här kan du fördjupa dig i material som lin, hampa, ull och nässlor och läsa mer om spånad, stickning, vävning, växtfärgning och andra tekniker. Du hittar också ett särskilt avsnitt om återbruk och återvinning av textiler.