- Startsida
- Förteckningen
- Näverslöjd i Härjedalen
Näverslöjd i Härjedalen
I Härjedalen finns en lång tradition av att tillverka askar och korgar med flaknäver. Föremålen är ofta rikt dekorerade.
Geografiskt läge: Härjedalen

Föremål tillverkade i flaknäver: två vikta rivor dekorerade med garn, två rivor sydda med björkrötter och en skruck att bära på ryggen. Slöjdare och foto: Siv Myhr.
I Härjedalen används en teknik där hela näverflak sammanfogas till askar och korgar som binds samman av rötter och dekoreras med garn och tygbitar. Denna teknik har sitt ursprung i den uråldriga enkla rivan som görs av en bit näver som formas till en enkel korg, en hastkorg, där näverarket viks och hålls ihop av en gren eller en bit rot så det blir ett kärl man kan koka vatten i eller få med sig bär från skogen.
I Härjedalen har denna teknik levt kvar och vidareutvecklats till rikt dekorerade föremål. Ibland är de dekorerade med ulltofsar och små tygbitar men även av rytmisk gruppering av tråckelsömmar, genom påsydda näverband, ofta med uddskurna kanter, genom påtråcklade röda, svarta, gröna och blå tygremsor. Ibland kan dekoration i form av brända prickar finnas på föremålen, men även utskurna former med underliggande tygstycken. Dekoren utgör ofta en förstärkning och omfattar också den praktiska sammanfogningen av föremålet.
Flaknäverföremålen från Härjedalen visar på glädjen att smycka också vardagens föremål. Flaknäverkärlens användningsområden har ändrats över tid. Från att de tidigare användes till att förvara torkade kryddor, sybehör, färgpigment, brev och andra värdesaker används de idag mest till prydnad och lyst, även om många även numera förvarar sina sysaker, handarbetet och andra personliga saker i dem. Många har flingor och andra torrvaror i askar och korgar gjorda av flaknäver.