Nålbindning

Att nålbinda är att med hjälp av en nål och en kortare garnlängd forma öglor som utan underlag sys samman till en textil. Nålbindning är ett mycket gammalt sätt att tillverka framför allt mindre plagg som vantar och sockor.

Geografiskt läge: Hela landet

Nålbindning. Foto: Ingela Andersson Lindberg.

Att nålbinda i ull ger varma, slitstarka och fuktavstötande plagg. Nålbindning utövas i hela Sverige, men historiskt har traditionen varit starkast i Dalarna, Hälsingland, Härjedalen, Södermanland, norra Värmland och Västmanland.

I Sverige har nålbindningstekniken haft olika benämningar. Att nåla, binda, binna, söma, påta och sy är alla begrepp som historiskt har använts för att beskriva vad vi i dag kallar för nålbindning. I äldre litteratur kan nålbundna vantar kallas sömvantar, syvantar, binnvantar eller nålade vantar. Sedan 1960-talet har nålbindning varit den vanligaste benämningen i Sverige.

I nålbindning skapas textilier genom att lägga garn i öglor och på olika sätt sy genom dessa och en eller flera öglor från det föregående varvet. Det är vanligt att använda tummen som hjälp för att forma öglorna, men även nålbindningsnålen kan nyttjas för att göra detta. Det går också bra att forma öglorna på fri hand. Det är vanligt att arbeta runt för att skapa en tubformad textil, men man kan även arbeta fram och tillbaka för att tillverka en platt textil.

Historiskt har nålbindningsnålar tillverkats av trä, ben, horn eller metall. I dag förekommer även nålar i plast. Nålarna är ofta platta, 0,5–1 cm breda och mellan 7–12 cm långa med ett stort öga. Det förekommer även smalare, kortare och längre nålar. Nålens spets ska med fördel vara fint rundad och inte för vass. Detta för att undvika att garnet delas medan man syr.

Nålar för nålbindning. Foto: Ingela Andersson Lindberg.

Vantar och strumpor tillverkade med nålbindning. Foto: Ingela Andersson Lindberg.

Beskrivning:

Hundratals olika nålbindningsstygn

I nålbindning syr man med kortare garnlängder och därför behöver garnet skarvas med jämna mellanrum. Ofta väljer man att nålbinda i ull som gör det möjligt att tova ihop garnändarna. Om ullgarnet är behandlat för att tåla maskintvätt (superwash) kan garnändarna inte tovas ihop. Om man nålbinder med andra typer av material kan man knyta eller sy ihop ändarna, sy omlott några stygn eller fästa ändarna i efterhand.

Att nålbinda i obehandlad ull har även fördelen att den färdiga textilen kan valkas. Valkning förekommer ibland som en efterbehandling för nålbundna textilier och innebär att med hjälp av vatten, såpa och mekanisk bearbetning filta ihop ullfibrerna. Den färdiga textilen blir därmed tätare och mer slitstark.

Den nålbundna textilens utseende och egenskaper beror på vilken typ av material som har använts, garnets tjocklek, hur garnet är spunnet, öglornas storlek och vilket nålbindningsstygn man har sytt med. Det finns ett hundratal olika nålbindningsstygn beskrivna i litteraturen. Det stora antalet beror på att det finns ett flertal parametrar som kan varieras. Till att börja med kan man variera antalet öglor som formas runt exempelvis tummen, antalet öglor som nålen träs genom vid varje stygn, riktningen som nålen träs genom öglorna samt öglornas vridning. Sedan kan stygnet även varieras genom hur man binder ihop det nya stygnet med föregående varv. För ett relativt enkelt stygn finns det minst 150 olika sätt att sammanbinda ett nytt stygn med det föregående varvet. I teorin finns det därför flera tusen olika varianter av stygn. Langettstygn sydda utan underlag anses vara det enklaste stygnet eftersom det består av endast en ögla. Det finns flera noteringssystem som används för att beskriva nålbindningsstygn, men den mest utbredda är Egon Hansens system. Systemet beskriver dels hur stygnet är sydd i föregående varv och dels hur garnet går över eller under öglorna i själva stygnet.

De olika nålbindningsstygnen har historiskt inte haft några namn. I olika dokumentationsinsatser under 1970- och 1980-talet gavs flera nålbindningsstygn och stygnvarianter namn efter upphovsperson eller fyndort. Samma stygn har på så vis fått olika benämningar. En del namn har blivit mer populära och börjat användas bland nålbindare. Populärnamnen används inte i forskningen eftersom det kan vara missvisande att ett stygn knyts till en viss ort trots att det har förekommit på många platser i världen. Många av dessa populärnamn är hämtade från orter i Sverige. Exempel på stygnnamn från Sverige är Åslestygnet, Lundstygnet (även kallat Oslostygnet eftersom man tidigare trodde att en vante som hittats i Oslo var sydd med detta stygn), Björsbostygnet, Sorundastygnet och Dalbystygnet.

Alla tekniker som innebär att sy öglor i varandra utan underlag skulle kunna klassificeras som nålbindning. Nålbindning kan på så vis ses som ett samlingsbegrepp för alla stygn som sys på detta sätt. Strukturen med öglor återfinns även i andra tekniker. Bastabinnekorgarna är till exempel tillverkade med en slags langettsstygnsstruktur som även används i nålbindning. Tränsade sjömansarbeten är gjorda med samma enkla öglor. Sydda spetsar kan ha en liknande struktur som nålbundna textilier, men dessa är sydda med en tunnare nål och tunnare trådar.

Närbilder på nålbindningsstygnet Korgen. Öglan längst till höger är plockad på föregående varv. Under krysset är två öglor plockade bakom tummen. Den senaste öglan, ofta kallad tumöglan, ligger överst i krysset. Arbetstråden ligger bakom nålen, som är tillverkad av en glasspinne. Foto: Ingela Anderson Lindberg.

Provlappar av sex olika stygn beskrivna i Berit Westmans häfte ”Nålbindning 12 varianter”. Variant A (idag oftast kallat Lund/Oslo-stygnet), variant B (Korgen/Mammen-stygnet), variant C (Brodén-stygnet), variant E (Dalby-stygnet), variant F (Åsle-stygnet) och variant H (Karbenning-stygnet). Foto: Ingela Andersson Lindberg.

Historik:

Teknik som använts i tusentals år

Nålbindning är en mycket gammal teknik som har funnits i många varianter över stora delar av världen. Hos arkeologiska fragment kan det ibland vara svårt att särskilja nålbindning från andra textila tekniker som exempelvis stickning, men det finns ett flertal fynd som man kommit fram till är tillverkade enligt nålbindningstekniken. De äldsta fragmenten man känner till är från Nahal Hemar-grottan i dagens Israel. Fyndet består av små fragment av öglor som är sydda i varandra och är daterat till runt 6500 år f. Kr. Det äldsta nordiska fyndet är troligen nätfragment från Tybrind Vig på norra Själland i Danmark som är daterade till runt 4200 år f. Kr.

De äldsta svenska fynden av nålbindning är från medeltiden. Det har främst hittats vantar, men även enstaka strumpor och sockor i ull. Ett par av de äldsta vantarna är en vante från Lödöse från sent 1100-tal eller tidigt 1200-tal. Vanten är tillverkad i ett ullgarn som är blandat med nöthår och den är ovanligt välbevarad. Det har även hittats en vante i Lund från år 1100–1250. En socka som hittades i Kvarteret Duvan i Uppsala är daterad till senmedeltiden (se bild nedan). Det finns också en knästrumpa från mitten av 1400-talet som hittades på Helgeandsholmen i Stockholm. Den så kallade Åslevanten är förmodligen det mest kända svenska nålbundna föremålet. Vanten påträffades i en torvmosse nära Åsle tå utanför Falköping i Västergötland. Länge ansåg man att vanten var Sveriges äldsta nålbundna föremål, men kol-14-metoden har senare visat att vanten är från år 1510–1640.

Medeltida socka, sömmad i nålbindningsteknik, av brunt ullgarn, med kort skaft uppslitsat vid ena sidan. Skaftet kantat med en smal bård av mörkare ullgarn. Foto: Upplandsmuseet (CC BY-NC-ND).

Under 1500- och 1600-talet introducerades stickningen i Skandinavien. Stickning började utövas mer allmänt under 1700-talet och trängde till stor del undan nålbindningen. Trots detta har nålbindningstekniken fortsatt att utövas i Sverige. Till exempel skapades under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal fina festvantar broderade med färggranna blomstermotiv i Dalby i Värmland. I Mårdaklev och i Östra Frölunda i Västergötland pågick under 1800-talets senare hälft en större tillverkningsindustri av nålbundna ullvantar som kallades för syvantar.

Ibland har nålbindning kombinerats med andra tekniker. I Dalarna har man hittat en tvåändsstickad fingervante med en nålbunden muddkant troligen tillverkad på 1600-talet. I Västmanland finns det exempel på nålbundna vantar med stickade muddar från mitten av 1900-talet.

Nålbundna festvantar broderade med blomstermotiv tillverkade i Dalby socken, Värmland på slutet av 1800-talet. Foto: Mona-Lisa Djerf/Nordiska museet (CC BY-NC-ND).

Historiskt nålbands framför allt mindre plagg som vantar och sockor, och då oftast i ull. För att göra de extra slitstarka använde man ull spunnen med kosvanstagel, getragg eller människohår. Tekniken ägnade sig därför särskilt till arbetsvantar. Nålbindningstekniken användes även för att tillverka föremål i spunnet tagel. Exempel på föremål nålbundna i enbart tagel är siltappar, skosockor och slekskräppor. Siltappar, eller sildukar, är glest nålbundna rundlar som användes för att sila mjölken. Skosockor användes som ett extra isolerande och slitstarkt lager mellan en strumpa och en stövel eller en sko. Slekskräppor var små väskor för mjöl och salt som användes för att locka till sig korna på fäbodarna. I dag är nålbindningstekniken inte begränsad till de föremål som traditionellt har nålbundits. Allt som kan stickas eller virkas kan även nålbindas och tekniken utvecklas ständigt.

Mjölksil från förra sekelskiftet med silduk tillverkad av nålbundet tagel. Foto: Nordiska museet (CC BY-NC-ND).

Röster från arkivet

Binnvanta dom gör dom väl också. Dom är varma och bra att ha till karlarna dom. Man bind dom med en binnnål, utav ben är de allra bästa. Vi bann sockor också. Lite skaft var det på dom. Allt bann vi utav ullgarn.

Berättat av Ella Odstedt, Delsbo, Hälsingland (Isof, ULMA 18715)

Och pappa sydde syvantar av ull, då han gick i skogen och vallade kreatur. De var av getragg och ull.

Berättat av man född 1875 (Isof, IFGH 5610, s. 10)

Textilföremål nålade av hårgarn

Utav hårgarn gjorde dom hårsocka. Det var en tåhätta med sula. Dom höll strumpan torr och ren dom där.

Utav hårgarn gjorde dom också siltappar. Dom hade en bennål. Kallades att binda. (---)

Raggvantar gjordes av getragg och siltappar band dom utav garn utav kosvantagel. Band med nål.

Berättat av Katarina Eriksson (född 1870) och Margit Larsson (född 1861) i Lillhärdal.
Upptecknat av Ella Odstedt år 1949 (Isof, ULMA 20472)

Nålbindning i Anders Olsgården i Norrby socken år 1910. Foto: Västmanlands läns museum.

Främjande och vidareförande:

Stort intresse bland historieintresserade

Historiskt har nålbindningstekniken lärts ut mellan generationer muntligt och genom praktik. Under 1900-talets andra hälft inventerades och dokumenterades tekniken på flera platser i Sverige av hemslöjdskonsulenter med flera. Det genomfördes intervjuer med utövare och museiföremål analyserades och rekonstruerades. Detta arbete har resulterat i ett antal publikationer som har gett nålbindningstekniken en större spridning.

Såväl internationellt som nationellt finns det bland historieintresserade ett intresse för nålbindning. Under 2000-talet har intresset för nålbindning ökat bland de som ägnar sig åt återskapande (reenactment) av historiska händelser och föremål. Både bland återskapare och textilhistoriskt intresserade finns det ett intresse för att tillverka egna nålbindningsnålar och spinna eget garn, med syftet att på ett så autentiskt sätt som möjligt rekonstruera gamla nålbundna föremål.

Ingela Andersson Lindberg nålbinder en fingervante med historisk förlaga. Foto: Maria Jacobsson.

Flera föreningar inom Hemslöjden ordnar kurser, workshops och träffar med nålbindning som tema. Även skolor som inriktar sig på slöjd och hantverk samt museer och hantverkare anordnar kurser för att lära ut tekniken. Förutom de böcker som har skrivits om ämnet och som beskriver mönster på nålbundna plagg, finns det instruktionsfilmer tillgängliga på nätet som visar allt från teknikens grunder till hur man syr de mest komplicerade stygnen. I sociala medier finns det nålbindningsgrupper att delta i för att få hjälp, råd och tips.

Litteratur och länkar

Lär dig mer om nålbindning

Litteratur

E. Anderson (2009): Nålbindning, historiskt och modernt i Stockholms län. Länshemslöjdskonsulenterna, Stockholms läns landsting.

I. Andersson Lindberg (2023): Nålbinding connections: making, mapping and describing connections. I: FormAkademisk, 16(4) Länk till annan webbplats..

H. Arbman & E. Strömberg (1934): Åslevanten. I: Fataburen: Nordiska museets och Skansens årsbok 1934 (s. 67-82). Nordiska museets förlag.

M. Brodén (1974): Nålbindning. LTs förlag.

U. Classen-Büttner (2015): Nalbinding: what in the world is that? History and technique of an almost forgotten handicraft. Books On Demand.

A. M. Franzén (1963): En medeltida socka i nålning. I: Uppland, Upplands fornminnesförenings årsbok, 1963 (s. 38–48). Upplands fornminnesförening.

M. Hald (1945): Lundavanten. I: Kulturen, en årsbok, 1945 (s. 80–83). Kulturen i Lund.

E. Jacks Svantesson (2011): Vinterblomster: nålbundna vantar från Dalby i Värmland. Algusta förlag.

N. Mellgren (2017). Nålbindning: the easiest, clearest ever guide! Nålbindning steg för steg (4. uppl.). Scanglas.

K. Paradis Gustafsson (2015): Nålbildning: nu och då. GML förlag.

K. Risenfors (2006). Syvantar: en förläggarverksamhet i Mårdaklev. I: Kindsforskaren, 2006(3), s. 6–7.

L. Rothquist Ericsson, A. Andersson & H. Liby (2013): Söma, nåla, binda, nålbundet från Uppland. Upplandsmuseet.

L. Ström (2020): Nålbindning från Spångmurs: om att nålbinda vantar.

B. Westman (2001). Nålbindning: 12 varianter (bearb. uppl.). Västmanlands läns hemslöjdsförbund.

B. Wingolf (2017): Tagel: en annorlunda hästbok. Pinnplockerskan.

Länkar

Nalbound – Exploring the history of the nalbinding technique Länk till annan webbplats.. Blogg om nålbindningstekniken och dess historia (på engelska).

Neulakintaat: Nalbinding - Nålbindning - Nålebinding Länk till annan webbplats.. Webbplats med bland annat instruktionsfilmer för olika nålbindningsstygn (på engelska eller finska).

Isof.se/dialektbloggen: Påta – ett verb för flera textila teknike Länk till annan webbplats.r (augusti 2023)

Filmer

Slöjda med Skansen: Nålbindning Länk till annan webbplats.. Film från Skansen (2013).

Nålbindning med Arne Länk till annan webbplats.. Hemslöjden på Youtube.

Digital visning: Nålbindning Länk till annan webbplats.. Medeltidsmuseet på Facebook.

Kunskapsbank om textila material och tekniker

På isof.se hittar du kunskapsbanken Textil i arkiven som handlar om textila material och tekniker i äldre tid. Här kan du fördjupa dig i material som lin, hampa, ull och nässlor och läsa mer om spånad, stickning, växtfärgning och andra tekniker. Du hittar också ett särskilt avsnitt om återbruk och återvinning av textiler.