- Startsida
- Förteckningen
- Nålbindning
Nålbindning
Att nålbinda är att med hjälp av en nål och en kortare garnlängd forma öglor som utan underlag sys samman till en textil. Nålbindning är ett mycket gammalt sätt att tillverka framför allt mindre plagg som vantar och sockor.
Geografiskt läge: Hela landet

Nålbindning. Foto: Ingela Andersson Lindberg.
Att nålbinda i ull ger varma, slitstarka och fuktavstötande plagg. Nålbindning utövas i hela Sverige, men historiskt har traditionen varit starkast i Dalarna, Hälsingland, Härjedalen, Södermanland, norra Värmland och Västmanland.
I Sverige har nålbindningstekniken haft olika benämningar. Att nåla, binda, binna, söma, påta och sy är alla begrepp som historiskt har använts för att beskriva vad vi i dag kallar för nålbindning. I äldre litteratur kan nålbundna vantar kallas sömvantar, syvantar, binnvantar eller nålade vantar. Sedan 1960-talet har nålbindning varit den vanligaste benämningen i Sverige.
I nålbindning skapas textilier genom att lägga garn i öglor och på olika sätt sy genom dessa och en eller flera öglor från det föregående varvet. Det är vanligt att använda tummen som hjälp för att forma öglorna, men även nålbindningsnålen kan nyttjas för att göra detta. Det går också bra att forma öglorna på fri hand. Det är vanligt att arbeta runt för att skapa en tubformad textil, men man kan även arbeta fram och tillbaka för att tillverka en platt textil.
Historiskt har nålbindningsnålar tillverkats av trä, ben, horn eller metall. I dag förekommer även nålar i plast. Nålarna är ofta platta, 0,5–1 cm breda och mellan 7–12 cm långa med ett stort öga. Det förekommer även smalare, kortare och längre nålar. Nålens spets ska med fördel vara fint rundad och inte för vass. Detta för att undvika att garnet delas medan man syr.

Nålar för nålbindning. Foto: Ingela Andersson Lindberg.

Vantar och strumpor tillverkade med nålbindning. Foto: Ingela Andersson Lindberg.
Kunskapsbank om textila material och tekniker
På isof.se hittar du kunskapsbanken Textil i arkiven som handlar om textila material och tekniker i äldre tid. Här kan du fördjupa dig i material som lin, hampa, ull och nässlor och läsa mer om spånad, stickning, växtfärgning och andra tekniker. Du hittar också ett särskilt avsnitt om återbruk och återvinning av textiler.