Midsommarkarnevalen i Ramsberg

Årligen på midsommardagen hålls en midsommarkarneval i bruksorten Ramsberg i Västmanland.

Geografiskt läge: Ramsberg, Västmanland

Ungdom med midsommarkrans.

Karnevalen inleds med en parad eller ett karnevalståg, som består av en blandning av ekipage, varav ett utgörs av en prins och prinsessa dragna av häst och vagn. Prinsen och prinsessan har lottats fram ifrån förskoleklassen på Ramsbergs förskola. De erhåller ett halssmycke för sin insats. Som regel framförs karnevalståget även med Guldsmedshyttans musikkår i ledningen.

Karnevalståget startar vid Ramshyttans skola och gör en lov genom byn för att avslutas vid den lokala festplatsen Kölnberget. Besökarna kan där rösta fram det vinnande ekipaget. På festplatsen fortsätter firandet med musik, dans, korvförsäljning, chokladhjul, café, lotterier, enklare matförsäljning samt fiskdamm för barnen.

Utövare är boende och sommargäster. Förberedelserna inför festivalen är viktiga och kan pågå i månader. En huvudsaklig funktion är att återknyta bekantskapen med släkt, vänner och grannar. Intäkterna från Kölnberget bekostar musikkåren, minnesgåvan till prins och prinsessa, samt prisutdelning till det vinnande ekipaget och själva röstningen.

Ett fotografi på 50-talsklädda personer som har uppvisning på en dansbana, och ett fotografi på en karnevalvagn med bageritema.

Ramsbergs midsommarkarneval år 2000 och 2004. Foto: Damast via Wikipedia (CC BY-SA).

Historik

Midsommarkarnevalen i Ramsberg introducerades under enklare former av en lärare på Ramsbergs skola vid mitten av 1950-talet. Tidigare ingick karnevalen i det sedvanliga midsommarfirandet med midsommarstång och dans kring denna. Detta sker numera på midsommarafton och i regi av den lokala hembygdsföreningen.

Midsommarkarnevalen i Ramsberg är att betrakta som en av alla de kalenderbundna utklädningstraditioner som fortfarande förekommer i Sverige. Karaktäristiskt för dessa är samspelet mellan deltagarna i karnevalståget och de besökande. Under 1900- och 2000-talet har de kalenderbundna utklädningstraditioner förändrats. Maskering har ersatts med utklädsel samtidigt som deltagarna blivit allt yngre. Från att ha varit ungdomsupptåg är det idag oftast frågan om barntraditioner. Kringgåendet har i många fall också ersatts med utklädningstillfällen i förskolan, skolan eller parader arrangerade av föreningar.

Samtidigt som många upptåg antingen har försvunnit (till exempel de gotländska askkällingarna och bohuslänska Felixgubbar) eller bara finns kvar på några få orter (till exempel Fettisdagsgubbar i Alfta i Hälsingland och Lussegubbar i Främmestad, Västergötland) har andra tvärtom fått en allt större utbredning. Till exempel förekommer tidigare västsvenska traditioner som luciatåg och påskkäringar i dag i hela landet.

Främjande och vidareförande

Huvudsaklig arrangör för Midsommarkarnevalen är Ramsbergs Idrottsförening, som också förvaltar festplatsen Kölnberget. Skyltar anslås vid byns infarter en månad före midsommardagen.

Tidningen Nerikes Allehanda, tidigare Bergslagsposten, brukar dokumentera festivalen och det vinnande ekipaget. Engagemanget är stort bland boende och sommargäster, och ärvs från generation till generation. Framtiden för evenemanget ser ljus ut.

Litteratur

Fossenius, Mai (1951): Majgren, majträd, majstång: en etnologisk-kulturhistorisk studie. Diss Lund: 1951.

Gerward, Gullan (1996): Majgrevefesten: en kulturhistorisk analys. Diss. Lund: Univ.

Edvard (1989): Ramsberg: en bok om människor och miljöer i en Bergslagssocken. Stockholm: Carlsson.

Brøndum-Nielsen, Johannes & Nilsson, Martin P. (red.) (1938): Nordisk kultur: samlingsverk. 22 Årets högtider. Stockholm: Bonnier.

Youtube: Ramsbergs midsommarkarneval 2012Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Youtube: Ramsbergs midsommarkarneval 2016 Länk till annan webbplats.

Fler karnevaler i Sverige

Förslövskarnevalen

Förslövskarnevalen arrangeras sedan 1950-talet av Förslövs idrottsförening och går av stapeln i anslutning till midsommarhelgen. Förslöv en tätort i Båstads kommun på Bjärehalvön, Halland. Karnevalen inleds med ett karnevalståg runt i byn. Därefter sker festligheter och underhållning på Bjärevallen. Karnevalen avslutas med en fest med dans på kvällen.

Hammarkullekarnevalen

Karnevalen i Hammarkullen i Göteborg är ett årligen återkommande evenemang med rötter i olika delar av världen. Här möts sång och danstrupper från en mängd olika länder för att dansa och musicera. Karnevalen äger rum i slutet av maj och organiseras av en fristående kommitté som i huvudsak drivs ideellt.

Karnevalen i Venjan

Karnevalen i Venjan, en tätort i Mora kommun, Dalarna, är en folkfest som arrangeras av Venjans AIK i samarbet Venjans Motorkklubb, i början av augusti. Karnevalen inleds med ett tåg av cruisingbilar. Därefter fylls tåget på med traktorvagnar och barn som går med i tåget. Karnevalståget går från Kroken i Västbygge, förbi kyrkan och med mål vid parken i Venjan.

I parken sker aktiviteter för barnen som fiskdamm, lotterier och underhållning från scenen som avslutas med godisregn. Alla barn får även pris i barnmaskeraden. Karnevalen avslutas med musikunderhållning, dans och dragning i karnevalslotteriet.