- Startsida
- Förteckningen
- Kunskaper om läkeväxter
Kunskaper om läkeväxter
Salva på ringblommor, älgörtste eller basilika mot insektsbett. Kunskaper om växters läkande effekter har en lång historia.
Geografiskt läge: Hela landet
Detta kulturarv gäller kunskapen om växters läkande effekter och metoder för att tillgodogöra sig dessa. Människor har i alla tider sökt lindring för olika besvär och antingen plockat vilda eller odlade växter och använt i egenvård, eller tagit kontakt med personer som haft kunskap om växters verkan. Än i dag är många människor intresserade av att använda växter vid vård av olika besvär. För en del är det ett uttryck för en vilja att leva mera hållbart, och använda de resurser som finns i den nära naturen. Det kan vara sådant som att göra salva på ringblommor, koka te på älgört eller gnida ett blad av basilika mot insektsbett. De flesta växter i naturen har någon gång använts för att försöka förebygga, lindra eller bota.
Mycket kunskap har spridits till Sverige från sydligare delar av Europa, inte minst med munkar och nunnor som i klostren odlade växter och behandlade människor. Kunskapen överförs mellan människor, och förmedlas av till exempel odlingsintresserade och medicinskt intresserade. Mycket av kunskapen om läkeväxter finns dokumenterad genom kultur- och medicinhistorisk forskning, liksom genom enskilda och föreningar, som också håller kunskapen vid liv.