- Startsida
- Förteckningen
- Höhässjning
Höhässjning
Under vinterhalvåret är tillgången till färskt gräs begränsad. För att säkra vinterfoder till de gräsätande djuren behöver sommarens gräs konserveras, vilket kan göras på olika sätt. Höhässjning är en traditionell metod för konservering av gräs genom torkning för att framställa hö.
Geografiskt läge: Hela landet

Slåtterkväll vid Väsby gård, Östra Järvafältet. Foto: Michael Folmer/Mostphotos.
Att hässja hö innebär att lägga upp nyslaget växtmaterial i form av gräs och örter på en särskild ställning, en så kallad hässja, för att torka. Med hässjning blir torkningen inte lika väderberoende. På hässjan ligger växtmaterialet luftigt och regnvatten rinner lätt av, vilket förhindrar det från att mögla. Växtmaterialet tar således ingen skada av att ligga kvar på hässjan under en längre tid. Det är viktigt att växtmaterialet torkar så mycket som möjligt, en torrsubstanshalt på runt 84 procent är önskvärt innan lagring, för att säkerställa ett hö av god kvalitet.
Enligt tradition torkas det avslagna växtmaterialet på ängen, vallen eller våtmarken efter avklarad slåtter. Att torkningen sker på plats underlättar för växternas fröspridning och är ofta en förutsättning för att bevara platsens biologiska mångfald. Efter att växtmaterialet har slagits med lie, slåtterbalk eller slåttermaskin, får det vid bra väder ligga och torka innan det läggs upp på hässjan. Samtidigt monteras hässjevirket, företrädesvis i nord-sydlig riktning eftersom det ger hässjans båda långsidor lika många och flest soltimmar. Platsens dominerande vindriktning kan påverka hässjans placering. Att montera en hjässa som står stadigt trots väder och vind kan vara en svår uppgift. Här krävs kunskap som har förts vidare från tidigare generationer.

I äldre tid var höhässjningen ett tidsödande och tungt arbete som alla hjälpte till med. Den traditionella arbetsfördelningen var att männen gick med lien och kvinnor och barn räfsade samman vartefter alla hjälpte till att lägga höet på hjässorna. På bilden slåtter vid Fjäls gård i Medelpad år 1892. Foto: Okänd fotograf/Sundsvalls museum (CC BY-NC).