- Startsida
- Förteckningen
- Franskpolering och cellulosalack
Franskpolering och cellulosalack
Franskpoleringen blev i början av 1800-talet den viktigaste metoden för ytbehandling av möbler och stränginstrument i Sverige. I några verkstäder för möbelkonservering lever ännu kunskapen om äldre metoder och tekniker.
Geografiskt läge: Hela landet
Tekniken för franskpolering utvecklades i Frankrike på 1700-talet. Den slog igenom i Sverige i början av 1800-talet och var länge en av de viktigaste metoderna för ytbehandling av fanerade möbler. Som polityr används shellack blandat med andra ingredienser och påstrykningsmetoden bygger på att lacken förs på ytan med hjälp av en sudd, som hålls i ständig rörelse. Arbetet utförs på olika sätt beroende på vad som ska poleras. På 1920-talet introducerades cellulosalacken, vilken i sin tur ersattes från 1950-talet med oljebaserade plastlacker.
Möbeltillverkning förblev länge ett hantverk i Sverige, beroende på materialets levande egenskaper, och på att möbler förväntades hålla en hög kvalitet. I början av 1900-talet fanns många olika verkstäder där arbetet bedrevs i relativt liten skala. Det finns maskiner bevarade men kunskapen om hur man använder dem håller på att försvinna. Ett litet antal verkstäder upprätthåller kunskapen om franskpolering, och det ingår som moment i en möbeltillverkarutbildning. Hos allmänheten finns dock ett växande intresse för möbelrenovering och möbelvård, i linje med tankar om hållbarhet och återbruk.