- Startsida
- Förteckningen
- Demoscenen
Demoscenen
Demoscenen är en digital och internationell subkultur för kreativa uttrycksformer som kombinerar programmering, grafik och ljud. Det handlar om att skapa så kallade demos, där rörlig grafik och synkroniserad musik spelas upp i realtid av till exempel en dator eller en spelkonsol.
Geografiskt läge: Hela landet
.jpg)
Bild från demopartyt Datastorm år 2019. Foto: Kristian Tjessem.
En grundläggande drivkraft inom demoscenen är att få en maskin, såsom en dator, att göra något den inte har gjort tidigare. Det kan till exempel innebära att skapa ett skräddarsytt program för en viss typ av maskin. Tekniskt handlar det om att utnyttja maskinens egenskaper på ett effektivt och nyskapade sätt. I dag används ofta särskilda programvaror för att skapa demos, men det är inget måste, man kan använda vilket program som helst. Kännetecknande för demoscenen är också det kreativa uttrycket – många demos uppskattas på grund av till exempel sin estetik, humor, koncept eller berättelse. Det behövs nödvändigtvis ingen teknisk expertis för att delta och det finns olika former av deltagande, såsom att organisera demogrupper, arrangera events eller som åskådare.
Det är svårt att fastställa hur många utövare, så kallade demosceners, det finns i Sverige men troligtvis rör det sig om tusentals runtom i landet. Det är framför allt män som varit aktiva men gemenskapen har blivit mer diversifierad över tid. Demoscenen utövas på ett liknande sätt i dag som på 1980-talet – man organiserar demogrupper där medlemmarna har olika roller, till exempel programmerare, grafiker eller musiker, som umgås och skapar online samt träffas på så kallade demopartyn. Verken sprids gratis och man tävlar mot varandra i olika kategorier där vinnarna röstas fram. I Sverige arrangeras det ungefär 10 demopartyn per år, med 50–200 deltagare per tillfälle. Det är vanligtvis ideella tillställningar utan sponsorer eller annat stöd. Internationellt finns det större demopartyn med uppemot 1 000 besökare.
Ett ansvarsområde i en demogrupp kan till exempel vara att sprida gruppens demos till omvärlden genom att skicka fysiska disketter, publicering på webbplatser eller via så kallade bulletin board systems (BBS). BBS är en tidig elektronisk kommunikationsform som demoscenen använt sedan 1980-talet för att umgås digitalt och utbyta filer. Det finns demogrupper och medlemmar som varit aktiva i flera decennier. I Sverige har till exempel demogrupperna Triad och Fairlight varit verksamma och internationellt erkända sedan 1980-talet. Det finns också demogrupper som utvecklats till verksamheter utanför demoscenen, däribland The Silents och Triton, som sedermera bildade spelföretagen DICE och Starbreeze.
Kännedomen om demoscenen är förhållandevis hög i Sverige jämfört med andra länder. Under 1980-talet fanns det svenska medier som bekräftade och skildrade demoscenen, till exempel TV-programmet Bit för Bit på SVT och tidningen Datormagazin. Det finns också personer som tagit del av demos utan att själva varit aktiva och så är det än i dag. Musikproducenter har till exempel använt sig av musikprogram, så kallade trackers, som har sitt ursprung i demoscenen. I Sverige har det gjorts ungefär 50 musikprogram, varav några kommit att bli mycket populära. Noisetracker (1989) och Fasttracker (1993) introducerade musikproducenter till datorgenererad musik världen över, däribland Axwell i Swedish House Mafia. Runt år 2000 utvecklades musikprogrammet Little Sound DJ, vilket finns representerat i Scenkonstmuseets permanenta utställning i Stockholm.

Exempel på demos: Phenomena – Enigma (Amiga, 1991), Booze design – Edge of disgrace (C64, 2008) och Approximate – Gaia machina (Windows, 2012).